sâmbătă, 6 aprilie 2013

Ingrediente melci
  • 6 1/2 linguri zahar
  • 1 lingurita sare
  • 5 1/2 linguri ulei
  • 1 ou
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 500 g faina
  • 2 lingurite drojdie uscata
  • 250 ml lapte la temperatura camerei
Ingrediente umplutura:
  • 6 1/2 linguri de zahar tos
  • 1 1/2 linguri scortisoara
  • nuca 
Ingrediente crema fondanta
  • 8 linguri zahar pudra
  • 1 lingura lapte cald
    Cum se face: 
Se amesteca zaharul, sarea si uleiul cu ajutorul mixerului pe viteza medie.

Se adauga oul si coaja de lamaie si se mixeaza pana se obtine un amestec uniform.

Apoi se adauga faina, laptele si drojdia si se continua mixarea pe viteza mica. Dupa ce s-a incorporat cam jumatate din cantitatea de faina se schimba accesoriul de la mixer cu carligul de framantat. (Aici eu am folosit mainile pentru framantat)

Cand aluatul formeaza o bila se creste viteza pe mediu si se framanta aluatul cam 10 minute. Aluatul trebuie sa fie suplu insa nu lipicios. In caz ca e prea lipicios se mai poate adauga cate putin ulei, iar daca e prea dur se mai poate pune lapte.Se ung cu ulei peretii unui vas (bol) si se pune in el bila de aluat. Se acopera cu o folie de plastic(sau cu paturici) si se lasa la dospit 2 ore la temperatura camerei. Intre timp se pregateste umplutura melcilor, adica se amesteca pur si simplu zaharul cu scortisoara si nuca maruntita.(dupa ochi si gust)

Se unge cu ulei blatul de lucru si se rastoarna aluatul pe blat. Cu ajutorul unui sucitor se da o forma de dreptunghi aluatului; nu faceti totusi prea subtire aluatul.Se presara pe aluat umplutura si se ruleaza cu grija.

Se taie in bucati (in functie de cat de mari se vor melcii finali) si se aseaza pe tava pe care deja ar trebui sa aveti hartia de copt. (eu am tapetat-o cu faina in lipsa hartiei de copt asa ca s-au cam lipit, cel mai bine, folositi hartia de copt) Se mai lasa la dospit 60-90 de minute pana cand aproape se dubleaza.

Se incinge cuptorul la 170 grade Celsius, se ung melcii cu ou (ca la cozonac - le ofera un luciu delicios) si se lasa melcii cam 20-30 de minute pana au o culoare rumena placuta. Se scot de la cuptor si se ignora cam 10 minute pana se racesc putin. Intre timp se pregateste fondantul. Se incalzeste laptele si se toarna peste zaharul pudra amestecand viguros pana se dizolva tot zaharul. Daca e cazul se mai poate adauga putin lapte pana se obtine o pasta groasa dar care totusi curge de pe lingura. 

POFTA BUNA!

Timp: aprox 4-5h
Nivel dificultate:mediu
Portii: aprox 15 bucati (depinde cat de mari le faceti.)
 
 Multumesc Numa' bune de mancat, pentru reteta!
 
Toggle Footer